Háború a Dél-Kaukázusban

Szeptember 27-e, vasárnap óta tart a tűzharc a két hadviselő ország, Örményország és Azerbajdzsán között a dél-kaukázusi Hegyi-Karabahi régió konfliktusában. Katonák és civilek vesztek oda, haditechnika és épületek pusztulnak.

Időközben Örményország miniszterelnöke, Nikol Pashinyan orosz közvetítés mellett elutasította Azerbajdzsánnal folytatott béketárgyalásokat. Egy ilyen találkozó ötlete “nem volt megfelelő”, tekintettel a hegyi-karabahi hegyvidéki régió körüli “intenzív katonai tevékenységekre” – mondta Pašinjan az Interfax orosz hírügynökségnek. Az orosz kormány korábban felajánlotta, hogy közvetít a szomszédos államok között.

 

Háttér
Azerbajdzsáni katonák az 1990-es évek közepe óta rendszeresen összecsapnak az örmény csapatokkal. Ezek az összecsapások a határharcoktól a kézzelfogható ütközetekig terjednek. A küzdelem leginkább a Hegyi-Karabah régióban folyik, amely nemzetközileg elismerten Azerbajdzsán része, de Örményország számára független állam. Az örmények az 1994-es katonai konfliktus óta irányítják a területet. A régiót, mint időzített etnikai-geopolitikai bombát Sztálin hagyta örökül a világnak. A diktátor a jól bevált “oszd meg és uralkodj” elvet követve a túlnyomóan örmények lakta területet Azerbajdzsánhoz “csatolta”, hogy az ez miatt rendszeresen kialakuló nézeteltérésekben a Szovjetunió atyáskodhasson a felek fölött.

A birodalom felbomlásával Örményországban megmaradt az orosz befolyás, az azeriek azonban más útra tértek.
Törökország Azerbajdzsán védhatalmának tekinti magát. Mindkét ország népének etnikai és nyelvi hasonlóságai vannak, a török politika szerint az azeriek is tulajdonképpen törökök. Ezért a Kaszpi-tengeren mellett fekvő kis állam (amely Szovjet tagköztársaság volt) 1991-es függetlenné válása után gyorsan kialakult a “két állam, egy nemzet” doktrína. Baku és Ankara egyaránt így jellemzi kétoldalú kapcsolatait.
2020 augusztusában újabb véres összecsapás tört az észak-örmény Tavush tartományban a két fél között. A hivatalos információk szerint 17 embert öltek meg, főleg katonákat. Mindkét ország a másik felet okolta, és ezért az eseményeket különbözőképpen interpretálták. Szokás szerint Ankara reflexszerűen azerbajdzsáni védence mellé állt. Ezt kemény retorika követte Hulusi Akar török ​​védelmi minisztertől, aki egyedül Örményországot okolta az esetért: “Az azeri törökök fájdalma a mi fájdalmunk is”. Örményország fizet érte – mondta Akar. A 2016-os négynapos csata során Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök bejelentette, hogy vészhelyzetben “a végsőkig” támogatja Azerbajdzsánt. Rögtön török F-16-os vadászgépek is érkeztek Azerbajdzsánba, hogy részt vegyenek a “Turkish-Azerbaijani Eagle 2020” nevű hadgyakorlaton. A 2010-ben ratifikált török-azeri katonai paktum egyébként közös katonai fellépést követel meg, bármelyik országot érne támadás egy harmadik fél részéről.
Oroszország és Törökország nélkül a hegyi-karabahi konfliktus fegyvereit aligha lehet elnémítani.

Örményország lakossága mintegy 3 millió fő, akik keresztények.
Azerbajdzsánt kb. 10 millióan lakják, jórészt muszlimok (akiknek 85%-a síita és 15%-a szunnita).
Az Azerbajdzsánba ékelt, 11500 km²-es Hegyi-Karabahban túlnyomó részt örmény keresztények élnek, akiknek nem áll szándékukban magukat a muszlim azeri kormány irányításának alávetni.

Olaj
Azerbajdzsán Oroszország és Kazahsztán után a harmadik legfontosabb olajexportőr a posztszovjet térségben. Az olajipar terjeszkedése húsz éve hajtja a növekedést, és az ország egy főre jutó jövedelme 652 dollárról 2000 és 2016 között közel 4000-re emelkedett.
Az olaj ára azonban a korona-vírus okozta gazdasági visszaesés miatt összeomlott. Az államkasszát feltöltő, egyébként dús exportbevétel erőteljesen csökkent, amit az azeri társadalom igencsak megérzett. Legalább részben ennek tudható be, hogy az azeri diktátor (Ilham Alijew), Erdogan teljes körű támogatását maga mögött tudva a bajokról háborúval igyekszik elterelni a figyelmet.

Hegyi-Karabah, 2020. szeptember 28.
Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtóirodája által közzétett kép azeri katonákról az örmény fegyveres erõkkel vívott összecsapás közben Hegyi-Karabahban 2020. szeptember 27-én. A vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban azután robbantak ki összecsapások, hogy Örményország bejelentette, hogy Azerbajzsán légi és tüzérségi támadást hajtott végre Hegyi-Karabah ellen. Baku viszont azt állította, hogy csak azért intézett támadást, hogy ezzel válaszoljon egy örmény tüzérségi támadásra. Az összecsapások nyomán örmény földön rendkívüli állapotot hirdettek ki, teljes katonai mozgósítást rendeltek el, s Azerbajdzsánban szintén rendkívüli állapotot rendeltek el.
MTI/AP/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtóirodája

Harcok
A küzdelem földön és levegőben egyaránt folyik

Ez az elmúlt évtizedekben a legsúlyosabb harc a két volt dél-kaukázusi szovjet köztársaság között. A felek harci repülőket, helikoptereket, drónokat, harckocsikat és egyéb nehéztüzérségi eszközöket is bevetnek.
Hivatalosan jóval több mint száz embert öltek meg az örmény oldalon. Azerbajdzsánban is sok halottról beszélt a katonaság. Mindkét fél azt állította, hogy ellenfelének több száz katonáját ölte meg. Baku szerdán 2300 örmény halottról és sérültről beszélt. Emellett állítólag megsemmisült egy S-300 rakétavédelmi rendszer. Jereván ezt azonnal tagadta. Jelenleg nincs független értékelés a halottak számáról.

 

Az örmény védelmi minisztérium által naponta közzétett ellenséges veszteségek

Források:
https://www.dw.com/de/die-gro%C3%9Fm%C3%A4chte-und-der-kampf-um-berg-karabach/a-55090727
https://www.dw.com/de/berg-karabach-russische-vermittlunginitiative-gescheitert/a-55101399
https://privatbankar.hu/cikkek/makro/erdogan-uj-haboruja–most-ormenyorszag-ellen.html

 

Putyin

A cárnak nincs könnyű dolga. Ugyanis az őrült szultán legújabb lépése újabb figurát hozott fenyegetett helyzetbe a geopolitikai sakktáblán. A török ugyanis arra készült, hogy behatoljon a Kaukázusba. Még csak az kéne! Észak-Afrikában már összezavarta a dolgokat nem sokkal az után, hogy Szíriában is felborította a nagy gonddal éppen hogy kialakított status quot. A fekete-tengeri helyzet meg már korábban is rendkívül veszélyes volt. Ha Oroszország nem veszi el a Krímet az ukrán oligarcháktól, akkor a Fekete-tenger éppenséggel könnyen a NATO beltengerévé válhatott volna.
Nehéz volt megmondani, hogy a szultán voltaképpen önjáró módban csapkod mindenfelé és borogat össze maga körül mindent, vagy valakik vezérlik a lépéseit. Azzal, hogy látszólag mindenkinek hajlandó volt nekimenni, inkább az tűnt valószínűnek, hogy elszabadult.
Alighanem azt képzelte, hogy a medvét olyannyira lefoglalják az európai ügyek (Belarussia és Navalnij), hogy ezzel nem akar majd foglalkozni. Hát tévedett. Vagy mégsem?
A cár nehéz döntésnek néz elébe. Mi pedig kíváncsian várjuk, mire fog majd jutni.

Érdekes lehet még:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201006/ujabb-veres-haboru-bizonyitja-hogy-a-vilagraszolo-putyin-erdogan-baratsagnak-vege-451582

https://index.hu/kulfold/2020/10/06/orosz_torok_proxyhaboru_karabah/

https://privatbankar.hu/cikkek/makro/putyin-figyelmeztet–melyulo-ellentetek-a-torokokkel.html

 

Lövészárok- és drónháború

A Hegyi-Karabahtól az azerbajdzsáni oldalig tartó frontvonal 176 kilométer hosszú. Átfogó árokrendszerek keresztezik egymást. A földfalak betonlapokkal vannak megerősítve. Az örmény katonák a betonfedezékek keskeny kémlelőrésein keresztül figyelik a tőlük néhány száz méterre megbúvó ellenséget. A földbe rejtett aknákra mindenfelé vörös fém háromszögek figyelmeztetnek.
Az örmény fegyveres erőket tankjaikkal, fegyvereikkel és védelmi rendszereikkel szilárdan beásták védelmi állásaikba. Karabakh hegyeiből uralkodnak Azerbajdzsán keleti síkságán.
Árkok, erődítmények és katonai állomások húzódnak a tényleges konfliktusterületen túl északabbra, amíg az örmény – azerbajdzsáni határ találkozik Grúziával. Az 1990-es évek elején kitört háború óta újra és újra bővültek és megújultak. Hegyi-Karabahhot egy hatalmas erőd veszi körül, amely sokáig bevehetetlennek bizonyult az azeriek számára.
Precíziós csapások
De a bakui vezetés az olajból és a földgázból származó bőséges jövedelmet nagyrészt az ország fegyveres erőinek korszerűsítésére fordította. A tömeges újrafegyverzés az egyik oka annak, hogy Ilham Alijev elnök mostanra olyannyira elszánt lett, és nem kevesebbet ígér népének, mint az Azerbajdzsánhoz tartozó összes, jelenleg örmény ellenőrzés alatt álló terület felszabadítását.
Egy hétig tartó kemény harcok után Alijev vasárnap este több helyszín elfoglalását is bejelentette. A bakui Honvédelmi Minisztérium videóin nagy pontosságú támadások láthatók az örmény katonai járművek, rakétavédelmi állások és katonák ellen. A hegyi-karabahi településeket napok óta támadják, köztük az 55000 lakosú Stepanakertet.
A háború már magában Örményországban is érezhető volt. Légvédelmi rendszert aktiváltak a főváros Jereván közelében csütörtökön. Azerbajdzsán Gandja városa szintén tűz alá került. Örmény lövedékek állítólag már Baku közelében csapódtak be.
A Bonn International Center for Conversion (BICC) számításai szerint Örményország és Azerbajdzsán a világ tíz leginkább militarizált országa közé tartozik – a katonai kiadásoknak a népességhez és a gazdasági mérethez viszonyított mérete alapján. A harcok szeptember 27-i kezdete óta előre látható a modern fegyverek hatalmas pusztító potenciálja, amiket a reguláris hadseregek egymás ellen bevetnek.
“Kamikaze” drónok akcióban
A vadászgépek és a messzeható rakétarendszerek mellett a drónok is megváltoztatják a háború menetét. Azerbajdzsán 2016 tavaszán már a “négynapos háborúban” bevetette őket, és akkor több hektár földet elfoglalt.
Médiaértesülések szerint abban az időben “Harop” drónokat használtak, amelyek pilóta nélküli “Kamikaze” rakétaként köröztek egy terület felett, majd lecsaptak a célra. Az izraeli “Israel Aerospace Industries” vállalat gyártja őket. 2016. április 4-én egy ilyen drón eltalált egy buszt, amely örmény katonákat szállított, és közülük többeket megölt. A hegyi-karabahi védelmi erők azt is állították, hogy lelőttek egy izraeli gyártmányú “ThunderB” megfigyelő drónt.
Drónok Izraelből és Törökországból
A júniusi, az örmény – azerbajdzsáni határon Hegyi-Karabahhotól északra tartó több napos harc során nyilvánvalóan nagyszámú drónt használtak. Legalábbis a Honvédelmi Minisztérium számos állítólag lelőtt drónt mutatott be Jerevánban.
A “Jerusalem Post” egy jelentésben a “Harop” drónok mellett felsorolja az “Aerostar”, “Orbiter 1k” és “Orbiter” típusokat az izraeli Aeronautics cégtől. Azerbajdzsán licenc alapján gyártja most a Kamikaze “Orbiter 1k” drónját. Ezen kívül ott vannak még a “SkyStriker”, valamint a “Hermes 450” és a “Hermes 900” felderítő drónok az izraeli Elbit Systems cégtől.
Júniusban a bakui Honvédelmi Minisztérium is bejelentette a török ​​”Bayraktar” drónok vásárlását. Noha nem érkezett hivatalos értesítés ezen drónok Azerbajdzsánba szállításáról, a szakértők szerint a bakui Honvédelmi Minisztérium képei ezekre utalnak.
Dróngyártás Örményországban
A terület elvesztése 2016-ban szégyenteljes volt az örmény kormány számára. A lakosság csalódása hozzájárult a hatalomban történt változáshoz 2018-ban. Az új miniszterelnök, Nikol Pashinyan, aki elődeivel ellentétben nem Hegyi-Karabahban született és harci tapasztalattal nem rendelkezett, azonnal nyomás alá került.
Alternatívák hiányában Pashinyan megpróbált Vlagyimir Putyin elnökkel megegyezni. Védhatalomként Oroszország megállapodás alapján kedvezményes áron szállít fegyvereket, ideértve a Ptero által gyártott „E5” drónokat is.
Az elmúlt hetekben az örmény fegyveres erők közösen hajtottak végre katonai gyakorlatokat az Örményországban állomásozó orosz csapatokkal. Orosz információk szerint a drónok felismerését és megsemmisítését oktatták. A ZSE-23-4 Schilka légvédelmi rendszer 1500 méteres magasságban és legfeljebb 2500 méter távolságban megsemmisítette a bemért drónokat. Ezenkívül zavaróadókat is használtak.
Az Örményország és Kína közötti katonai együttműködésről egyelőre keveset tudunk, amely magában foglalhatja fegyverek értékesítését és a katonai segítségnyújtást. Saját információi szerint Örményország 2011 óta maga is gyárt drónokat. A pilóta nélküli légi járműveket ugyanabban az évben demonstrálták egy jereváni katonai felvonuláson, és 2015 áprilisában is. Nyilvánvalóan azonban technikailag nem olyan fejlettek, mint azok, amik Izraelben készültek.
A harcok kezdete utáni napokban nyilvánvalóvá vált, hogy a drónok használata más modern háborús technológiákkal együtt segíthet Azerbajdzsánnak a földrajzi hátrányok ellensúlyozásában. Mivel Örményország válaszként már bejelentette, hogy erősebb fegyverrendszereket is használni fog, például orosz közepes hatótávolságú rakétákat, félő hogy a harcok mindkét fél hátországára is kiterjedhetnek.

 

Updates:

2020.10.01
A Karabakh Védelmi Erők 23 elesett katona nevét tette közé. Születtek 1986-2002 között.
Hegyi-Karabah miniszterelnöke arról számolt be, hogy az általuk átvizsgált azeri katonák mindegyikénél drogot is találtak.
Pashinyan örmény elnök szerint a törökök szíriai zsoldosokat dobtak át a frontra, akik terrorszervezetek kötelékeibe tartoznak.
A Karabah védelmi erők egységei csütörtökön lelőttek három azerbajdzsáni harci helikoptert az Artsakh – Azerbajdzsán konfliktuszóna déli részén, Varazatumb (Lele Tepe) fölött, amelyből az egyik aztán iráni területen zuhant le.
(forrás: news.am)
Az örmény védelmi minisztérium megerősítette, hogy csütörtök reggel nagy hevességgel újultak ki ismét a harcok, de az azeri erők minden támadása kudarcba fulladt, katonáikat meghátrálásra kényszerítették a karabahi örmény egységek. Hozzátette,
az azeriek a vasárnap kezdődött harcokban 350-360 katonát veszítettek, illetve a három helikopteren kívül 15 páncélozott járművet, egy Szmercs típusú rakétasorozatvetőt és hat drónt is.

Mi-24

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium csütörtök reggel arról számolt be, hogy csapataik előző nap estétől folyamatosan tűzérségi csapásokat mértek az örmények állásaira.
Jelentése szerint az örmények ágyútűzében meghalt egy civil Terter városában, amely a hegyi-karabahi háborút 1994-ben lezáró tűzszünet által lefektetett demarkációs vonal közelében fekszik. Súlyosan megrongálódott a terteri vasútállomás is.

 

Frontjelentés október 6-án

2020.10.09:

A hegyi-karabahi hatóságok szerint mintegy 140 ezer ember hagyta el otthonát a tizenkét napja tartó harcok miatt. A szeptember 27-én kiújult harcokban legalább négyszázan haltak meg. Ilham Aliyev azeri elnök a Hegyi-Karabahból és a környező területekről való örmény kivonuláshoz kötötte a fegyverszünetet. Örményország kizártnak tartja, hogy kivonuljon a magának követelt területről. (index.hu
/kulfold/2020/10/08/genfi_targyalasok_hegyi-karabahrol/)

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/F1APsgkFrJ8″ frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

A harcok beszűntetésére szólította fel a Hegyi-Karabah birtoklásért háborúzó feleket csütörtök éjjel Vlagyimir Putyin orosz elnök, és meghívta Moszkvába másnapra Örményország és Azerbajdzsán külügyminiszterét.

Vlagyimir Putyin az Ilham Aliyev azeri elnökkel és Nikol Pasinjan örmény miniszterelnökkel lefolytatott telefonbeszélgetések után a harci cselekmények beszűntetésére hívott fel a hegyi-karabahi konfliktusövezetben, humanitárius megfontolásból, valamint az elesettek holttestének és a foglyok kicserélése érdekében – közölte a Kreml. (origo.hu
nagyvilag/20201009-putyin-moszkvaba-hivta-az-ormeny-es-az-azeri-kulugyminisztert-is.html)

 

2020.10.10:

Tűzszünetben állapodott meg szombat déltől Örményország és Azerbajdzsán a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah területén. A tűzszünet azonban nem tartott negyed óránál tovább, az azeri erők és az örmények egymást vádolják azzal, hogy megsértették a megállapodást.

2020.10.14:

Azeri veszteségek az örmény védelmi minisztérium közlésében

2020.10.29:

Az azeri előrenyomulás jelentősnek mondható, a földön három irányból támadták meg Hegyi-Karabahot, és jó úton vannak afelé, hogy elvágják a legfontosabb Örményországba vezető úttól, valamint Hadrut bevételével immár Stepanakert (a tartomány székhelye) is megközelíthetővé vált számukra.

2020.11.09:

Miután az azeri erők elfoglalták Susa várost, az örmény és az azeri kormányzat tűzszünetet és békét kötöttek, ami tulajdonképpen örmény kapitulációként értékelhető. A megállapodást orosz közvetítéssel hozták tető alá, és Oroszország öt éves mandátummal békefenntartókat küldött a térségbe.

A Reuters hírügynökség jelentésében kiemelte, úgy tűnik, hogy az egyezség híre meglepetésként érte Párizst. Az azeri csapatok és az örmény erők közötti enklávéban hatályba lépett tűzszünet felügyeletére már kedden a térségbe érkeztek az orosz békefenntartók, amivel Oroszország kiterjeszti katonai befolyását az egykori szovjet köztársaságokban, amelyeket stratégiai hátudvarának tekint.
Oroszország – az Egyesült Államokkal és Franciaországgal – társelnöke az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) úgynevezett minszki csoportjának, amely 1992 óta közvetített a hegyi-karabahi rendezésben. A most megszületett egyezségbe azonban sem Washingtont, sem Párizst nem vonta be Oroszország – írta a Reuters.

2020.11.17:
A háború értékelése hadászati szempontból:
https://moszkvater.com/miert-gyozott-azerbajdzsan/
https://index.hu/kulfold/2020/11/17/a_hegyi-karabahi_haboru_igazi_gyoztesei_a_dronok/