II. Ferdinánd főherceg fegyver- és páncélgyűjteménye

Sikerült egy látogatást tennem az Ambras kastélyban, Innsbruckban, ahol II. Ferdinánd főherceg fegyvertermében is jártam. Itt igazán remekbeszabott gyűjtemény található 16-ik századi fegyverekből és páncélokból. Leginkább nyugati, német gyártmányú darabok vannak kiállítva, de akadnak közöttük keleti, török eszközök is, sőt valódi különlegesség két eredeti japán szamurájvért, melyek közül az egyik Tokugava Iejaszu sógun emblémáját viseli.

A modern Ambras kastélyt II. Ferdinánd főherceg (1529-1595), I. Ferdinánd császár másodszülött fia építtette. Amikor II. Ferdinánd Tirol kormányzója lett 1563-ban, két itáliai építészt bízott meg azzal, hogy a középkori erőd maradványaiból egy csodaszép kastélyt varázsoljanak. II. Ferdinánd titokban vette el a rangon aluli Philippine Welsert (1527–1580) és a kastélyt neki ajándékozta. Midőn atyja erről értesült, száműzte őt udvarából, házasságának titokban tartására kötelezte és örökösödési jogáról lemondatta.

A várkastély Philippine hivatalos rezidenciája volt, akit segítőkészsége, adományai hamar rendkívül népszerűvé tettek a tiroli közemberek körében. II. Ferdinánd nagy művészet pártolóként ebben a kastélyban helyezte el portré gyűjteményét, ritkaságait, értékes tárgyait, csakúgy, mint a fegyver- és páncél kollekcióját is.

KategóriákEgyéb kategória

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük